Dag 7
Dag 7:
Vandaag werden we om 09.00uur opgehaald door Junior, een local die veel voor zijn community doet. Wij waren zijn eerste groep die hij meenam op 'excursie' door de townships. Als eerst gingen we
langs een community waar de overheid jaren geleden 'hostels' heeft neergezet voor single mannen uit de omgeving om hier te komen werken. In die tijd sliepen er 20 mannen in een ruimte van 3 x 5
meter, ik kon het me echt niet voorstellen, het was zooo klein! Nu hebben veel van die single mannen een vrouw gekregen en een familie. Deze slapen nu dus in de mini kamers. Het was een drukte toen
we aankwamen.. Stel je dit voor; 6 BLANKE vrouwen in een community met heeeeeel veeeeel single afrikanen! Het was gegarandeerd een succes! In de kamer waar wij in mochten kijken sliepen nu nog 10
mensen, waarvan drie kindjes. Tuurlijk zag het er vreselijk uit, maar die mensen waren zo tevreden, die kindjes zagen er ook heel gelukkig uit, het is heel vreemd om te zien. Ze zijn daar nu ook
bezig met een renovatie, de oude hostels worden gerenoveerd in familyhouses, zodat de mannen met hun familie daar kunnen wonen. Ook daar zijn we binnen geweest, het was zeker weten een stuk beter
te doen! Mooie huizen, electriciteit, stromend water, etc.
Na de hostels zijn we langs het voetbalstadion gereden van het WK waar Nederland nog getraind heeft. Heel leuk om te zien. Er was vandaag ook iets van een toernooi van de lokale teams dus we hebben
nog even gekeken. Als blanke wordt je in de townships enorm aangestaard en aangegaapt, ze zien niet vaak blanken in hun buurt. Op het voetbalveld mochten we dus ook echt op het veld lopen. Niemand
wist wat we daar moesten doen, maar we moesten erop ;)
Het was enorm leuk om te zien hoe trots Junior is op wat er is bereikt in de townships. Zo is er nu een winkelcentrum met heel veel winkels, hotels, bars, fitness, etc. Het was echt zo leuk om te
zien hoe trots hij hier op was!
Vervolgens gingen we naar een high school. Het is vandaag zondag, dus er was niemand, alleen wat mensen die aan het bidden waren, maar het was leuk om te zien. Het zag er allemaal best goed uit,
heel groot!
We zijn ook nog door een community waar het voor vrouwen verboden is om broeken te dragen, we zijn daar dus ook niet door gereden, alleen aan de rand gekeken. Het is echt zo erg daar dat er drie
jaar geleden nog een vrouw in broek is dood gesteenigd. Zo bizar om te horen terwijl ik niet eens een rok bij me heb!!!
In de townships zijn er elke zondag car washes. Omdat ze zo trots zijn dat ze eindelijk auto's hebben is dit echt iets om mee te pronken. We hebben er dus ook veel gezien vandaag. Overal moesten we
met de mannen op de foto's en kregen we flink wat huwelijksaanzoeken! Het enige wat er gebeurd bij de car wash is mannen wassen hun auto, drinken bier en kijken we de beste stereo in hun auto
heeft. Het is echt geniaal en super gezellig!
We zijn ook naar het huis geweest waar Junior vroeger bij zijn tante heeft gewoond. Dit was echt heel arm, midden op een berg, er was geen fatsoenlijk wc, sinds kort wel stromend water. Veel van de
hutjes waren van modder, wat inhoud dat als het regent er nog maar weinig overblijft. Maar ook hier zagen de mensen er zo gelukkig uit. Ik heb nog een tijdje met twee kindjes gespeeld, ze zijn echt
helemaal weg van mijn camera. Willen alle foto's zien! zo leuk! Toen we weggingen zei een van de kleintjes tegen Junior dat hij de volgende keer snoepjes mee moest nemen. Toen we terug liepen zag
ik een klein kraampje met drinken en snoepjes, hier heb ik uiteraard wat snoepjes gekocht en ben ik weer terug gelopen om ze te geven. Blijkbaar hielden ze ons in de gaten en hadden ze gezien dat
ik wat had gekocht en terugliep, dus de kinderen renden van boven keihard naar beneden. Toen ze zagen dat ik er wel 2!!! zakjes snoepjes had gekocht was het helemaal geweldig. Iedereen bedankte me,
het was heel leuk en kostte me wel 0,50 cent!!
We zijn ook nog langs een univirsiteit gereden en het huis van Juniors ouders. Deze hebben wat meer geld en wonen in een mooi modern huis. Toen we binnenkwamen mochten we in de huiskamer zitten, we
hadden niet het idee dat dit een big deal was, maar later bleek dat daar normaal alleen de mannen verbleven! Het was dus echt heel wat dat wij daar mochten zitten.
We hebben de dag afgesloten met een braai. Het was echt super gezellig. Het is een soort verhoging met allemaal houten tuintafels. Er is een slager en een slijter. Je moet dus zelf je vlees en
drank kopen. Als je je vlees hebt gekocht breng je dit naar mensen achter de braai en die bakken het voor je. Als je wijn uit een glas wilt drinken moet je die ook kopen ;) Je mag ze dan wel
meenemen, lief he! Zo'n simpel maar leuk concept! Ook hier waren we de enige blanken dus er werd weer heel wat gestaard! Er moest natuurlijk ook hier weer een foto gemaakt worden voor de manager,
want jaa het is niet niks als er blanken in je zaak zitten!
Vandaag hebben we zeker het echte Afrika gezien, gezien hoe de mensen hier leven, gezien hoe de mensen hier overleven. Het was af en toe hartverscheurend, maar goed om gezien te hebben.
Morgen hebben we onze laatste trainingsdag. Het is morgen tevens Mandela-dag. Dit is de verjaardag van Mandela en dan moet iedereen iets goeds voor zijn community doen. Waarschijnlijk gaan we na de
training Junior helpen om zijn community schoon te maken. Het is goed om iets goeds te doen met de locals, je moet als blanke hier echt het goede voorbeeld geven, dat is meer waard dan als een
local het doet.
Waarschijnlijk ben ik heeeel veel vergeten te vertellen, want het was echt een hele volle dag, maarjaa als me nog wat belangrijks te binnen schieten zal ik het nog toevoegen.
Liefss! En denk aan de Mandeladag morgen, doe iets goeds voor je medemens!!
Hi Vicky, Nou jullie hebben nu inmiddels al aardig wat van het echte Afrika leren kennen in een paar dagen zeg, denk dat deze wel aardig indrukwekkend geweest is. Alleen van die braaien moet je geen gewoonte maken :-) Mooi verslag zeg van wat jullie allemaal meemaken, zo kunnen we je goed volgen. Bye bye
Hai vicky ik vind het leuk dat je het naar je zin hebt en ik geloof ook wel dat het is wat je verwacht had toch? ik hoop dat het zo biijft voor je en dat je niet te veel dingen ziet die je mee naar huis neem 's-avonds veel plezier met de meiden en ik blijf je uiteraard volgen:-)
groetjes Rene.
Wat heerlijk om dat allemaal te lezen! Ik sta versteld van de dingen die je daar dagelijks meemaakt! Geniet zeker van de tijd daar en ik kijk nu al uit naar de volgende blogs! Ik houd het in de gaten :).
Vick wat een geweldig verhaal zeg,Ik vind het loei interessant om het allemaal zo van dichtbij te horen, normaal hoor en zie je het van de tv, maar het lijkt wel of het je dan niet zo raakt, omdat je er zo mee word overspoelt, maar nu door jouw ogen en oren is het het heel echt. je weet ik heb altijd een grote mond, maar kreeg tranen in men ogen bij lezen van je verslag en de foto's van de kindertjes.Wat hebben wij het goed he.kijk elke dag uit naar je verslagen.
Waarom woonde junior bij zijn tante in plaats van bij zijn wat rijkere ouders? En ik zal Jeff toch wat aansporen om je nu toch maar eens ten huwelijk te vragen anders is hij te laat ha ha ha. Nog bedankt voor je leuke kaart en jullie kadootje voor Rene.
Zo, je eerste week zit er op, wees maar blij dat je daar zit hier is het herfst. Blijf schrijven en de groetjes
Hi Vick!
Jeejtje wat heb je veel meegemaakt dit weekend! Ik ben blij dat het niet een echte case was zaterdag! Tuurlijk wil je graag helpen, maar voor deze kinderen gaat alles goed!! En je hebt denk ik zo wel al een groot deel gezien van het echte Afrika..! Maar er zal vast en zeker nog veel meer te zien zijn! En nu lees je hoe goed wij het eigenlijk hebben.. 6 doktoren in de omtrek, waar zij 5 uur voor moeten lopen!! En snoep, hier zo normaal om uit de kast te trekken... Je gaat er heel anders tegenaan kijken.. En de foto's!
Ook het verhaal over een vrouw die gesteenigd is vanwege een de broek die zij aanhad..
Hopelijk komen er nog wat dagen dat jullie niet verregent thuis komen van het strand! haha.
Geniet ervan en heel veel succes!! Veel liefs xx Laura
Hoi Vick,
Jeetje, wat maak je veel mee. Ik kan me voorstellen dat het allemaal veel indruk maakt, dat doet het al vanaf hier, terwijl ik alleen maar met je meelees. Je omschrijft het allemaal goed, heel leuk/ interessant om met je mee te lezen. En wat m'n tante zegt, ik kreeg er ook tranen van in m'n ogen. Fijn dat je iets bij kunt dragen daar.
Ik blijf je volgen!
Groetjes Sabrina xx